Za oknem jesień a to oznacza początek sezonu grypowego. Jak chronić się przed infekcjami?
Grypa to poważne, szybko rozwijające się zakażenie dróg oddechowych. Przenosi się pomiędzy ludźmi drogą kropelkową. Wywoływana jest przez wirusy grypy A i B. Towarzyszą jej dreszcze, bardzo wysoka gorączka, ból mięśni i głowy, uczucie rozbicia, złe samopoczuciem, suchy kaszl oraz katar. W poważnych przypadkach może doprowadzić do wielu poważnych komplikacji, powikłań. W pewnych sytuacjach może być przyczyną śmierci.
Jak uniknąć grypy?
1. Prawidłowa dieta
Prawidłowa dieta powinna być bogata w witaminę C, D, z grupy B, beta-karoten, cynk, miedź a także żelazo. żelazo. Pobudzają one wzrost leukocytów oraz wzmagają odporność. Bogatym źródłem tych składników są warzywa, owoce, chude mięso, ryby, kasza, pełnoziarniste pieczywo, kefir, kiszona kapusta czy ogórki.
2. Higiena osobista oraz otoczenia
Pamiętajmy aby myć często ręce, zakrywać buzię podczas kasłania i kichania oraz dokładnie sprzątać i wietrzyć mieszkanie.
3. Hartowanie organizmu i ruch
Morskie kąpiele bardzo dobrze poprawiają mechanizmy termoregulacji. W ten sposób tolerancja organizmu na zmiany temperatur się zwiększa.
Każda aktywność fizyczna wpływa na przyspieszenie akcji serca, a co za tym idzie, krew szybciej krąży w naczyniach. Powoduje to wzrost produkcji limfocytów oraz zwiększenie odporności.
4. Leki oraz suplementy diety
Preparaty wspomagające odporność powinny być bogate w witaminę C, która jest odpowiedzialna za wzmocnienie układu immunologicznego. oraz rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne, dzięki czemu zmniejsza przenikanie wirusów.
5. Szczepienia
Ich zadaniem jest ochrona organizmu przed wirusami grypy. Wirus grypy bardzo szybko ulega mutacji dlatego jej skład jest zmieniany co roku. Najlepszym okresem na wykonanie szczepionki jest przełom października i listopada. Po 7-14 dniach kształci się swoista odporność.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.