CO ZAWIERA CZEKOLADA?
Czekolada zawiera w sumie ponad 600 substancji mających dobroczynnych wpływ na nasze zdrowie. Są to m.in.: węglowodany (główne źródło energii, dla mózgu – jedyne), białko, żelazo, niacynę, miedź, magnez, potas, cynk, mangan, błonnik, flawonoidy, antyoksydanty, teobrominę, fenylotylaminę, witaminy A, E i z grupy B, kwasy omega-6. Po zjedzeniu czekolady rośnie w naszym mózgu poziom neuroprzekaźników: serotoniny i endorfin.
CZEKOLADA CHRONI PRZED POWAŻNYMI CHOROBAMI
Najcenniejszą substancją zawartą w czekoladzie są flawonoidy, czyli przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia, likwidując stany zapalne i zapobiegając chorobom serca i nowotworom. Flawonoidy skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu oraz regulują skurcze serca. Na prawidłową pracę układu krążenia mają też polifenole, które rozkurczają naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi i zapobiegając zatorom czy zakrzepom, a także regulują prawidłowe ciśnienie krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia m.in. zawału serca czy udaru mózgu. Czekolada to bogate źródło magnezu, którego bardzo potrzebuje układ nerwowy oraz wszystkie mięśnie, także serce. Magnez chroni mięsień sercowy, zapobiegając niedotlenieniu i niedokrwieniu, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwskurczowe.
CZEKOLADA – WSPARCIE DLA ORGANIZMU
Zawarta w ciemnej czekoladzie teobromina nie wywołuje uczucia senności, wspomaga prawidłową pracę nerek i działa delikatnie moczopędnie. Cynk pełni ważne funkcje w organizmie, m.in. związane z prawidłową pracą układu odpornościowego. Co ważne, czekolada, wśród innych słodyczy zdecydowanie najmniej szkodzi zębom, a nawet zawiera substancje bakteriobójcze, które chronią przed próchnicą.
13 KORZYŚCI DLA ZDROWIA
1. Dodaje energii
2. Łagodzi stres i poprawia nastrój
3. Wspomaga pracę mózgu
4. Reguluje ciśnienie krwi