Miód spadziowy to miód powstający – inaczej niż większość – nie z nektaru lecz ze spadzi, będącej mieszaniną wydzieliny owadów żerujących na liściach i igłach drzew z ich sokiem komórkowym. Posiada niezwykle przyjemny zapach. Ze względu na rzadsze od innych pożytków występowanie spadzi należy do najbardziej poszukiwanych i zarazem najdroższych miodów. Miód spadziowy ma nieco korzenny aromat. W smaku mniej słodki, ale bardzo delikatny. Krystalizuje stosunkowo wolno, uzyskując postać średnioziarnistą. W zależności od rodzaju spadzi przyjmuje kolor od ciemnożółtej i ciemnozielonej, aż po brązową. Zawiera o wiele więcej substancji czynnych niż inne miody, w tym m.in.: żelazo, potas, wapń, fosfor i magnez. Dzięki swoim składnikom miody tego gatunku wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym.
Miód spadziowy posiada właściwości przeciwzapalne, odkrztuśne, antyseptyczne i bakteriobójcze. Wspomagająco przy wystąpieniu chorób i schorzeń górnych dróg oddechowych. Wykazuje pozytywne oddziaływanie na układ krwionośny, pokarmowy i trawienny. Działanie antybiegunkowe i antyzaparciowe. Podnosi odporność. Wskazany dla osób pracujących przed komputerem. Wykorzystywany w diecie osób chorujących na nerwicę.
Miód spadziowy zawiera dużo związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Charakteryzuje go wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomaga system odpornościowy człowieka. Polecany jest w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia. Polecane dla osób poświęcających dużo czasu pracy przy komputerze.
Kategoria
Producent
Postać
Stosowanie
Działanie
Aby dodać opinię, proszę się zalogować.
Informacje
Kategorie
Kontakt
© 2023 drogeriawapteka.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Born in Dotandspot.pl
Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w
Polityce Cookies.