Miód rzepakowy to miód nektarowy, powstający z pożytków kwiatów rzepakowych. Posiada niezwykle przyjemny zapach. Jeden z najbardziej popularnych miodów w Polsce. Z uwagi na swoje właściwości często występujący w stanie stałym. Zapach kwitnących kwiatów rzepaku bardzo wyraźnie wyczuwalny, z czasem słabnący. Bardzo słodki, wzbogacony delikatną goryczą. W stanie płynnym praktycznie przezroczysty lub jasnożółty. Bardzo szybko krystalizuje, niekiedy jeszcze w plastrach, stając się nieco podobnym do smalcu. Nabiera wtedy koloru białego lub kremowego. Największa spośród miodów zawartość glukozy i aminokwasów.
Miód rzepakowy ze względu na bardzo dużą ilość glukozy nie obciąża wątroby; ponadto pobudza i wzmaga jej właściwości detoksykacyjne. Posiada działanie łagodzące. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, wzmacnia naczynia wieńcowe, poprawia krwiobieg. Uzupełnia braki potasu w organizmie. Wspomaga zwalczanie chorób trzustki, nerek, układu pokarmowego i trawiennego. Wykorzystywany zewnętrznie przy oparzeniach skóry i jej chorobach; przyspiesza gojenie ran i zapobiega zakażeniom. Podwyższa odporność. Poprawia myślenie i koncentrację.
Miód rzepakowy jest pomocny w schorzeniach wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Polecany jest przy występowaniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych. Przyspiesza gojenie ran.
Kategoria
Producent
Postać
Stosowanie
Działanie
Aby dodać opinię, proszę się zalogować.