Pu-erh to herbata pochodząca z Chin. Bardzo ważnym etapem procesu
jej produkcji jest dojrzewanie w odpowiednich warunkach przez długi czas
– im dłużej trwa ten etap, tym lepsze właściwości zdrowotne uzyskuje
herbata. Podczas procesu leżakowania powstają związki biologicznie
czynne tj. flawonoidy, garbniki, alkaloidy, aminokwasy. Herbata Pu-erh
zawiera również pierwiastki śladowe (wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan,
miedź, selen) oraz witaminę E. Otrzymany produkt po zaparzeniu ma
brunatną barwę oraz charakterystyczny ziemisto-korzenny smak i aromat.
liście i szczyty krzewu herbacianego (Camellia sinensis)
Wsypać 1 łyżeczkę herbaty do filiżanki. Zalać wrzątkiem i parzyć 3-5 minut.
Czerwona herbata Pu-erh daje uczucie lekkości, a odpoczynek po ciężkim
dniu zmienia się w chwilę relaksu i odprężenia. Szczególnie polecana
osobom dbającym o szczupłą sylwetkę oraz chcącym przyśpieszyć
metabolizm.liście
Częste picie czerwonej herbaty chińskiej nie tylko wpływa korzystnie na organizm, ale także zapewnia doskonałe samopoczucie.
Pu-erh najlepiej pić po jedzeniu. Nie należy jej słodzić, gdyż cukier neutralizuje jej cenne właściwości.
Kategoria
Producent
Postać
Stosowanie
Działanie
W celu zadania pytania o produkt prosimy o wysłanie wiadomości e-mail na adres bok@drogeriawapteka.pl. Dziękujemy