Olej z łososia (o zaw. min. 30% omega-3), octan D-alfa-tokoferylu (wit. E), żelatyna, glicerol (subst. utrzymująca wilgotność), olej sojowy. Wart. odżywcza 100 g (84 kapsułki): wart. energetyczna:. 672 kcal/ 161 kJ; białko: 16,8 g, węglowodany: 8,4 g, tłuszcz: 67,2 g, w tym: kwasy nasycone 16,9 g; kwasy jednonienasycone 15,2 g; kwasy wielonienasycone: 28,7 g; cholesterol 0 g . Masa 1 kaps.: 1,19 g. Nie zawiera laktozy ani glutenu. Informacja dla chorych na cukrzycę: nie zawiera cukru.
Stosować 2 kapsułki dziennie popijając odpowiednią ilością wody. Zaleca się przyjmowanie tuż przed posiłkiem.
DHA i EPA to dwa szczególnie korzystne dla zdrowia rodzaje omega-3, występujące jedynie w tłustych rybach i glonach morskich.. Ich przeciętne spożycie w Polsce jest zdecydowanie za niskie w stosunku do zapotrzebowania. EPA i DHA są aktywnie gromadzone w ludzkich komórkach nerwowych mózgu i oczu. Szczególnie istotne jest ich zapewnienie w diecie dzieci w fazie rozwoju aby umożliwić prawidłowy rozwój mózgu. U osób w wieku średnim i starszych również odpowiadają za utrzymanie prawidłowych funkcji mózgu i oczu oraz korzystnie wpływają na pracę serca i układu krążenia. Doskonale udokumentowano w wielu badaniach naukowych, że kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią ważny składnik zdrowej diety, istotnej dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, oczu i serca. Za korzystne działanie omega-3 na układ krążenia odpowiadają między innymi prostaglandyny, które są wytwarzane w organizmie właśnie z kwasów tłuszczowych omega-3. Z kolei w korze mózgu i siatkówce oczu stanowią istotny składnik budulcowy i stabilizujący błony komórek nerwowych i receptorowych. Witamina E zapobiega utlenianiu cennych kwasów omega-3 w organizmie. Preparat wyprodukowano w farmaceutycznym standardzie GMP i poddano rygorystycznej kontroli jakości pod kątem zanieczyszczeń metalami ciężkimi.
Kwasy tłuszczowe DHA i EPA pochodzące z ryb dostarczają do mózgu kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowej budowy i funkcjonowania mózgu i narządu wzroku u dzieci i dorosłych. Uzupełnianie codziennej diety w omega-3 jest szczególnie zalecane dla: dzieci do 12 roku życia – dla prawidłowego rozwoju mózgu, osób dorosłych - dla zachowania zdolności umysłowych, prawidłowej pracy serca i oczu, matek w ciąży i matek karmiących piersią.
Kategoria
Producent
Postać
Stosowanie
Działanie
Aby dodać opinię, proszę się zalogować.